Micronutriënten en waarom ze belangrijk zijn

Onze voeding bestaat uit voedingsstoffen (nutriënten) die allemaal een eigen functie hebben. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen en waar we relatief weinig van nodig hebben.

Micronutriënten worden onderverdeeld in vitaminen, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten.

Vitamines worden verdeeld in vet oplosbare vitamines en in water oplosbare vitamines.

In vet oplosbare vitamines

De vitamines die in vet oplossen zijn A, D, E en K. Het ezelsbruggetje hiervoor is KADE.

In water oplosbare vitamines

De in water oplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C.

Calcium

Chloride

Fosfor

Kalium

Magnesium

Natrium

  • IJzer
  • Jodium
  • Fluoride
  • Zink
  • Koper
  • Chroom
  • Selenium
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Carotenoïden
  • Polyfenolen
  • Flavonoïden
  • Resveratrol
  • Ellaginezuur
  • Curcumine


Reactie plaatsen