Waarom ondernemers zich kapot rennen (en hoe jij dat gemakkelijk voorkomt)
01 juni 2021 
2 min. leestijd

Waarom ondernemers zich kapot rennen (en hoe jij dat gemakkelijk voorkomt)

Lekkere beats uit de speakers. De teller loopt op. 200, 210, 220. Zoevend laat ik iedereen achter me. Het mooie landschap raast aan me voorbij. Twee minuten later is de benzinemeter flink gedaald. Tijd om te tanken.

Realitycheck

In een wereld waarin we steeds zwaarder, zieker en zwakker worden, is het een kunst geworden om optimaal te presteren. Zowel op het werk als in bed.

Je denkt dat je meer uit je dag kan halen door harder te rennen, langer te werken en meer to-do’s af te werken. Niks is minder waar in een wereld van overprikkeling.

Vandaag krijg je meer prikkels te verwerken dan je voorganger 500 jaar geleden in zijn hele leven. En dat heeft gevolgen. Big time. 

Het goede werk eist tijdig rusten.

In plaats van harder, langer en meer zit de echte winst in minder. Rust nemen. “Geen tijd voor” zal waarschijnlijk je eerste gedachte zijn. Dat is grappig. En triest.

Iedereen weet dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen na een zware fysieke inspanning. Groei en herstel gebeurt pas na de training. Topsporters weten dit als de beste.

Ondernemen is ook topsport. Je vraagt veel van jezelf, vooral mentaal. Je wilt impact maken. Je wilt resultaten zien van je harde werk. Na een zware mentale inspanning heeft je kop tijd nodig om te herstellen. Juist daarom is het essentieel om je rust te pakken. En dat schiet er vaak bij in. Het is zoiets waarvan je weet dat het goed voor je is en dat je het meer zou mogen doen, maar je doet het niet. 

Remmen is het nieuwe gas geven

Vergelijk je lijf en je kop met een auto. Hoe meer gas je geeft, hoe sneller de brandstof op is en hoe eerder je moet tanken/opladen. Doe je dat niet? Dan kom je op een gegeven moment stil te staan want dan is de tank helemaal leeg. 

Het gevolg? Burn out. Ziek.

Niks is meer zonde van je tijd dan vol gas geven en vervolgens compleet stil komen te staan.

Als je niet naar je lichaam luistert, krijg je klachten.

Je wordt moe. Ja, koffie is lekker, maar maakt je nog vermoeider. 

Je wordt prikkelbaar. Negeren is makkelijk, maar je omgeving vindt je een eikel.

Je wordt besluiteloos. Dat merk je omdat je geen knopen meer door weet te hakken.

Je wordt depressief. Negatieve gedachten dwalen steeds vaker door je kop.

“Dat overkomt mij niet”

Door dat harde rennen en gas geven gebeurt er nog wat. 

Je gaat zo snel, dat je niet meer ziet wat er om je heen is. Dat prachtige landschap (je omgeving) vliegt voorbij. 

Als een file ontstaat, word je chagrijnig omdat je wordt afgeremd. 

Je hebt geen tijd om een afslag te pakken voor een kop thee. 


Vul de vergelijkingen in voor je eigen leven. Wat zie jij niet wat er om je heen gebeurt? Hoe reageer jij als iets tegenzit? Hoe vaak zit jij met een vriend in een goed gesprek?

Wat moet ik onthouden?

Ondernemen is topsport. Topprestaties leveren op lange termijn vereist goede zelfzorg. Regelmatige kwalitatieve rust is daarbij essentieel.

En nu?

In mijn DOE-boek lees je hoe je in 2 simpele stappen je rust kan pakken, voor mentaal herstel. Zodat je met rust in je kop meer uit je dag haalt. 

Klik hier om je DOE-boek gratis te downloaden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen