Waarom brood jou de verkeerde beslissingen laat maken
31 mei 2021 
1 min. leestijd

Waarom brood jou de verkeerde beslissingen laat maken

Veel Nederlanders zijn er gek op.

Een broodje. Een boterham. Met kaas, ham, pindakaas of hagelslag. Soms wat aan de droge kant als het nog vroeg in de ochtend is, maar ideaal als lunch. Zelfs achter het stuur is het een makkelijke snack. Als je elke dag brood met kaas eet, worden belangrijke processen in het lichaam verstoord die invloed hebben op je vermogen om de juiste beslissingen te nemen. Hoe dat werkt? Komt ie.

Wat doet brood met je lichaam?

Voeding wordt afgebroken in je lichaam. Dit proces heet spijsvertering; de spijs (de maaltijd) wordt verteerd. Dit proces begint in je mond en eindigt bij je… kont. Inderdaad. 

Voedingsstoffen kunnen goed worden opgenomen in het lichaam wanneer deze tot kleine deeltjes zijn afgebroken. Kleine schaartjes, genaamd enzymen, knippen de voedingsstoffen klein. Je lichaam telt veel verschillende soorten enzymen die ieder een eigen voedingsstof voor zijn rekening neemt om klein te knippen. In brood zitten o.a. koolhydraten en eiwitten. Het enzym amylase knipt de koolhydraten tot kleine stukken en het enzym protease is verantwoordelijk voor het afbreken van eiwitten.

Nog meer enzymen

Daarnaast zitten er gluten in brood. Het enzym DPP-4 (dipeptidylpeptidase-4, goeie voor Scrabble) is verantwoordelijk voor het opknippen van gluten. DPP-4 is echter ook belangrijk voor de afbraak van substance P. Substance P is een stof die betrokken is bij de overdracht van pijn vanaf de zenuwcellen naar het pijncentrum in de hersenen. Als je elke dag brood eet, kan er een tekort aan het enzym DPP-4 ontstaan. Het gevolg is dat niet alle Substance P wordt afgebroken, waardoor chronische pijn, stemmingswisselingen, stress, angst en misselijkheid kunnen ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot het nemen van de verkeerde beslissingen. 

Wat moet ik onthouden?

Elke dag brood eten zorgt ervoor dat het spijsverteringsenzym DPP-4 constant bezig is met het afbreken van gluten die in het brood zitten. Daardoor kan het enzym niet genoeg Substance P afbreken, waardoor mentale klachten kunnen ontstaan als stemmingswisselingen, stress en angst. Deze klachten beïnvloeden je besluitvaardigheid negatief.

En nu?

Vervang je brood eens door een groene salade, left-overs of YAM brood (glutenvrij).

Over de schrijver
Reactie plaatsen