Waarom boter in je koffie zorgt voor een superbrein
17 juni 2021 
2 min. leestijd

Waarom boter in je koffie zorgt voor een superbrein

Je wordt wakker na een onrustige, warme nacht. Opeens herinner je je die droom. Wat zou het betekenen? Angstige gedachten dwalen door je hoofd. Stop! Nu eerst tijd voor koffie.

Boter in je koffie? Serieus? Ben je gek?

En terwijl jij je afvraagt waarom ik dat doe, voel ik de superpowers opkomen.

Helderheid en scherpte in m’n hoofd, kracht en energie in m’n lijf. Ik voel me goed en fijn. De woorden stromen uit m’n handen.

Vet goede brandstof

Misschien behoor jij tot de groep mensen die denkt dat vetten slecht voor je zijn. Dan wil ik je bij deze uit je bubbel halen.

Natuurlijke vetten zijn gezond. Ze zijn een belangrijke vorm van brandstof voor ons lichaam en zorgen voor meer dan 2 keer zoveel energie als suikers:

1 gram vet = 9 kcal

1 gram suiker = 4 kcal

Natuurlijke vetten vind je in kokosolie, MCT-olie, grasboter, extra vierge olijfolie, vette vis, noten, zaden, avocado.

Bewerkte vetten zijn troep. Bewerkte koolhydraten zijn troep. Ze verstoren allerlei belangrijke processen in je lichaam, van enzymproductie tot hormoonregulatie en spijsvertering.

Kortom: bewerkt voedsel is troep.

Bewerkte vetten zijn o.a. transvetten (margarine, bak- en braadvet, frituurvet en alle vetten in koek, gebak en snacks) en plantaardige oliën (zonnebloem, soja, palm, mais, saffloer). Je lichaam gaat ontsteken van bewerkte vetten.

Je brein gaat super lekker op natuurlijk vet. Ontstekingen genezen sneller en je lichaam wordt beter in vetverbranding (= minder buikvet).

De combinatie van kokosolie en boter zorgt voor verbeterde focus en een langdurig vol gevoel.

Kokosolie bevat MCT-olie (medium-chain triglycerides = middenlange ketenvetzuren). Dit leidt tot een boost in de productie van ketonen, wat zorgt voor een extra dosis brandstof voor je hersenen. Normaal gesproken wordt cafeine snel opgenomen in de dunne darm. De vetten zorgen ervoor dat de cafeine uit de koffie vertraagd wordt opgenomen in je darmen. Het gevolg: een constante geleidelijke stroom aan energie in plaats van pieken en dalen. Bam! Ultieme focus.

Grasboter of ghee (geklaarde boter) bevat butyraat, omega 3, vitamine A en belangrijke aminozuren. Naast de romige smaak van de koffie, zorgen deze kwalitatieve vetten dat je een vol gevoel hebt zonder dat je hebt gegeten. Bam! Extra tijd.

Hoe zet je de ultieme koffie met boter?

De basis: neem een grote mok koffie, gooi er twee theelepels kokosolie en twee theelepels grasboter of ghee in. 30 seconden in de blender of staafmixer. Klaar!

Je kan eindeloos varieren met extra ingredienten. Voeg bijvoorbeeld creatine en theanine toe voor nog meer mentale performance. Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn lichte stimulanten en geven extra smaak. Daarnaast helpt kaneel je bloedsuikerspiegel laag te houden wat weer voorkomt dat je van die after-lunch dips ervaart.

Gadver, dat klinkt echt goor!

Probeer het eens, zou ik zeggen. Als je het nog nooit hebt geproefd, mag je er niet over oordelen.

“Ja, maar het Voedingscentrum zegt dat je dik wordt van vetten.”

Inmiddels is er uitgebreid bewijs voor de voordelen van vetten. Je wordt niet dik van vet. Je wordt dik van suiker. En passiviteit. Daarnaast kan je je vraagtekens stellen bij de objectiviteit van het commerciële Voedingscentrum.

Wat moet ik onthouden?

Boter in je koffie zorgt voor verbeterde mentale performance door de gezonde vetten uit grasboter/ghee en kokosolie. Cafeine wordt geleidelijk opgenomen door het lichaam, waardoor je constante energie en focus ervaart. Pieken en dalen zijn passé.

En nu?

Maak morgenvroeg je eerste koffie met boter. Begin met de basis en ga experimenteren met toevoegingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen